Advertisement -header

kunjungan

Tuesday, October 28, 2008

One For All, And All For One...

Kajian saintifik mengatakan badan manusia menghasilkan caj-caj electrik ketika badan bergerak. Kerana dengan caj2 elektrik inilah otak manusia mampu befikir, otot-otot mampu bergerak selari dengan fikiran. Tetapi, side effectnya ialah bila badan manusia mengalami overflow caj elektrik ini mengakibatkan manusia mengalami masalah migrain seperti dalam post aku yang terdahulu. Sudahlah badan bergerak menghasilkan caj elektrik, ditambah pula dengan arus magnetik melalui handphone, tv dah sebagainya.

Sebab tu, salah satu yang indahnya tentang Islam ini ialah disunatkan sangat-sangat supaya mengerjakan solat secara berjemaah. Dan nak solat berjamaah ni mestilah tertib. Tertib macam mana? Melurus dan merapatkan saf, bahu bertemu bahu dan tumit bertemu tumit.
Bila badan bergeseran dengan jemaah disebelah kiri dan kanan, tubuh badan ahli jamaah akan mengeluarkan cas-cas yang berlebihan dan cas-cas ini akan ditarik oleh cas yang berlawanan dari tubuh badan rakan dalam solat. Masing masing akan mengeluarkan cas-cas dari tubuh badan mereka dan cas-cas ini akanditarik oleh cas-cas yang berlawanan dari tubuh badan yang lain. Pada masa yang sama, jemaah menghadap ke kiblat yang merupakan pusat magnet akan mempengaruhi kedudukan cas tersebut. Dengan ini berlakulah keseimbangan cas-cas positif dan negatif. Semakin lama pergeseran ini berlaku, semakin seimbang dan semakin segar tubuh badan kita.

Unik kan?

2 comments:

Abdul Halim said...

bro.. klu mcm tu Tok Imam dok sorang sorang kat depan mcm mana bro.. tak dapat nak bergeser-geseran... any idea dia nak menyahcaskan?

arialun said...

Dengan bersujud....
Tujuh anggota sujud:
1. dahi
2. kedua2 tapak tangan.
3. kedua2 lutut
4. kedua2 tapak -jari kaki