Advertisement -header

kunjungan

Tuesday, February 26, 2008

Kereta Power....!!!

Kalau anda lahir lewat era 70an-80an gerenti tak boleh lupa beberapa TV series zaman tu;

Airwolf, Blue Thunder, The A-Team, Kojak, Gemini Man, Buck Rogers in 21st Century, Battlestar Galactica, dan of course citer favorite aku Knight Rider.

Semalam baru habis layan episode pertama Knight Rider version 2008. Memang power….!!!


Kalu KITT yang dulu production from KNIGHT INDUSTRIES 2000, dengan kereta model Pontiac Trans Am(tahun 1982),

KITT 2008 pula dari production KNIGHT INDUSTRIES 3000, dengan kereta model Ford Mustang Shelby GT500KR(tahun 2008).

Mengekalkan music tema yang sama, tetapi di beri nafas baru, semua feature pada KITT 1982 ada pada KITT 2008, ditambah lagi dengan dipowered dengan teknologi solar sebagai backup power kepada gasoline. (info from wikipedia)

Boleh change into 3 different modes:

1.KITT Hero -- a Ford Mustang Shelby GT500KR that is playing the part of the everyday Hero car with 540 horsepower;

2. KITT Attack -- a super high-speed version of the Ford Mustang Shelby GT500KR Hero car that transforms into Attack mode with the help of air-ride technology and specialized body parts


3. KITT Remote, which is a driverless Ford Mustang Shelby GT500KR version of the Hero vehicle.

Color pula boleh berubah-ubah. Dalam 1st epoisod dia tukar dari black ke white cream, lepas tu purple..


Driver dia pulak anak Micheal Knight la dalam citer tu..

Teringat kat member aku si Halim ni, dulu dia berangan gak nak pakai kereta sejibik macam Knight Rider, tapi tak mampu punya pasal, pakai je lah kereta Iswara sedan putih.
Sekarang ni, sebab nak tiru dual mode power macam kereta Knight Rider 2008, di beli pula kereta Naza Ria- special edition powered by NGV & Petrol. So bila jalan-jalan tu, lepas le gian si Halim tu nak main-main tukar mode NGV or Petrol kat Naza Ria dia tu..

Sorrry Halim aaa.. usik sikit hari ni.. muhahahahaha..

Overall memang best giler citer ni. Cuma ada satu misteri yang masih belum terungkai dalam citer Knight Rider 1982 dan 2008 ni; .... Tayar kereta dia tak pernah ’botak’ yerk?

2 comments:

Abdul Halim said...

hehehe.. cerita pasal Iswara ni.. kereta tu memang lasak giler.. bayangkan kereta si Hisham yg abang dia pernah drive sampai ker Burma tu aku belasah 120-140km/j sampai ke Kuala Trengganu ngam ngam before 7am nak gi Redang sama CS Tan nyer group.. kite bertolak pun dah kul 1 pagi masa tu pasal gie amik member dia kat Bukit Antarabangsa.. dulu mana ada lebuhraya pantai timur.. Karak highway pun tengah upgrade.. sampai Kg New Zealand dah bertukar ikut jalan biasa.. lu pulak bantai tidor.. hmm balik pun wa drive jugak.. what a memory..

arialun said...

ya... gua cuak tayar keetea Hisyam tu.. sbb dia taruh 'lube' apa tu sbb tayar dia pancit sebelum ni..
macam tak stabil je kereta dia.. hehehe